DOLAR 20,3996 1.51%
EURO 22,0305 1.99%
ALTIN 1.281,471,99
BITCOIN 5668621,11%
Bitlis
17°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Isı Yalıtımı Ülke Kazanımı”  Projesinin Tanıtımı Yapıldı

“Isı Yalıtımı Ülke Kazanımı” Projesinin Tanıtımı Yapıldı

ABONE OL
17 Mayıs 2019 12:08
“Isı Yalıtımı Ülke Kazanımı”  Projesinin Tanıtımı Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Üniversitemiz Mühendislik – Mimarlık Fakültesi tarafındanMüdür Yollarda Platformu’ndanAktivist Mühendis Özgür Kaan Alioğlu’nun Katılımıyla “Isı Yalıtımı Ülke Kazanımı” Adlı Projenin Tanıtımı Yapıldı.

2018 yılında başlattığı proje kapsamında“30günde 30 şehir” gezerek binlerce kişiye projesini tanıtanÖzgür Kaan Alioğlu, 2019 yılı için “40 gün 40 şehir 40 üniversite” olarak belirlediği hedef kapsamında Üniversitemiz Mühendislik – Mimarlık FakültesiKonferans Salonu’nda bir söyleşi gerçekleştirdi.
Isı yalıtımı konusunda Özgür Kaan Alioğlu’nun ülke çapında bilgilendirme projesini hayata geçirdiğini belirten İnşaat Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Nusret Bozkurt, söyleşide ısı yalıtımının önemine ilişkin bilgi verileceğini belirtti. Dr. Öğr. Üyesi Bozkurt, “Müdür Yollarda” adı altında yürütülen proje çerçevesinde Üniversitemizde de projeyi tanıtan Özgür Kaan Alioğlu’na teşekkür etti.
Enerji ithal etmediğimiz durumda cari fazlamız olduğunu belirten Alioğlu, binalarda tüketilen enerjinin %80’i ısıtma-soğutma amaçlı olduğunu ve ısıtma-soğutma dışındaki diğer enerji ihtiyaçlarımızı hiç tüketmesek, maksimum enerji tasarrufu potansiyelimizin %20 olduğunu söyledi.
Isı yalıtımı için kullanılan malzemenin kalın olması gerektiğini ifade eden Alioğlu şunları söyledi: “Mevcut durumda tüketiciler, çok daha az geri dönüşleri olmasına rağmen tasarruflu aydınlatma ve beyaz eşya ürünlerine ciddi maddi kaynak ayırmaktadır.” dedi. 2018 yılında binalarda kullanmak üzere ithal ettiğimiz 14 milyar dolarlık enerjinin 11 milyar doları ısıtma-soğutma amaçlı olduğuna değinenAlioğlu, Türkiye’de binalarda son 15 yılda gerçekleşen Nihai Enerji Tüketim artışının da iki kat arttığını söyledi. Soğutmanın ısıtmaktan çok daha pahalı bir iklimlendirme yöntemi olduğunu ifade eden Alioğlu: “Binalar en fazla ısıyı cephelerinden kaybeder.
Isı, direnci az olan bir yer bulursa oradan kaçar. Isı yalıtımı, sadece cephelerde değil, tüm bina kabuğunda ele alınmalı ve yalıtım kalınlıkları arttırılmalıdır.” Türkiye’de yıllık ortalama enerji tüketiminin azaltılmasının hedeflendiğini belirten Alioğlu, ısı yalıtım levhasının 4 cm yerine 10 cm olarak uygulanmasının ısı yalıtım performansını iki kat arttıracağını ifade etti. Yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi’nin (EKB) zorunlu olduğunu vurgulayan Alioğlu, mevcut binalarda ise EKB’nin 01.01.2020 tarihinden itibaren kat sahiplerinin sorumluluğunda, zorunlu olacağınıve EKB olmadan alım-satım işlemleri yapılamayacağınısöyledi.Türkiye’de kullanılan ısı yalıtımı sistemlerine kıyasla uygulanan ısı yalıtım levhası kalınlıklarını 2,5 kat arttırarak binalar, tüketiciler, ülke ve doğa için büyük fayda sağlanacağını belirten Alioğlu konuşmasına, “Enerji ithalatını yarı yarıya düşürerek, Milli ekonomiye ve cari açık sorununun çözümüne destek olmak ve enerjide dışa bağımlılığın azalması ile birlikte Milli Güvenlik politikalarına katkı sağlayacaktır.” sözleriyleson verdi.
Program, soru-cevap bölümünün ardından Mühendislik – Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Çoban’ın Özgür Kaan Alioğlu’na hediye takdim etmesiyle sona erdi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.